Acte utile

Inregistrarea nasterii:

Termene pentru declararea si inregistrarea nasterii:

Inregistrarea nasterii copilului se face pe baza declaratiei verbale a oricaruia dintre parinti. Acte solicitate:

top

Oficierea casatoriei:

Casatoria se incheie de catre ofiterul de stare civila, la sediul autoritatii administratiei locale in a carei raza administrativ-teritoriala isi are domiciliul (resedinta) unul din viitorii soti. Acte necesare, pentru īnregistrarea (oficierea) casatoriei:

Dupa caz, mai sunt necesare:

Actele se depun la Oficiul Starii Civile cu 10-14 zile īnainte de data fixata pentru oficierea casatoriei, fiind necesara prezenta ambelor persoane care doresc sa se casatoreasca.

In momentul oficierii casatoriei este necesara prezenta a doi martori, care sa aiba asupra lor actele de identitate (carte de identitate sau buletin).

top

Declararea decesului

Declaratia de deces se face verbal, de catre membrii familiei decedatului, o ruda de gradul I (sot, sotie, parinti, copii), in termen de 3 zile de la data incetarii din viata a persoanei. In lipsa familiei, decesul este declarat de catre vecini, administratorul imobilului, medicul sau alt cadru sanitar din unitatea sanitara unde s-a produs decesul. Acte necesare:

Inregistrarea deceselor care au o cauza naturala se face īn termen de 3 zile, iar decesele care au o cauza violenta īn termen de 24 de ore, cu avizul procuraturii. Nerespectarea acestui termen se pedepseste conform legii.

top

Schimbarea numelui:

Sunt necesare urmatoarele acte:

Dupa emiterea deciziei de schimbare a numelui sau prenumelui se va achita taxa de schimbare de nume sau prenume. Sunt scutite de taxa numele formate din expresii indecente sau ridicole.

top